Uncategorized

E-scooters: hier moet je op letten bij aanschaf

Vervoer per tweewieler wordt steeds populairder, vooral de elektrisch variant. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een e-scooter?

Waarschijnlijk denk je bij scooters nog steeds aan de klassieke scootermerken zoals Aprilia, Peugeot, Kymco of Vespa maar de meeste e-scooters komen nog steeds uit China, meestal van onbekende fabrikanten zoals Niu of Doohan. Dat hoeft niet slecht te zijn, maar er zijn een paar dingen waar je zeker op moet letten voordat je er een koopt.

 
Het belangrijkste: de accu

Accu’s spelen een sleutelrol in e-scooters. Lithium-accu’s zijn nu standaard. Een groot voordeel: je hoeft je geen zorgen te maken over een geheugeneffect dat wordt veroorzaakt door onjuist opladen. In de regel bestaan ​​de batterijen ook uit kleine cellen die afkomstig zijn van de grote fabrikanten Samsung of Panasonic. Hun cellen hebben zich al miljoenen keren bewezen en worden als betrouwbaar beschouwd.

Bovendien moet je er bij het kopen voor zorgen dat de accu kan worden verwijderd, omdat het anders moeilijk wordt om je accu makkelijk thuis op te laden. Idealiter is de batterij ook modulair, wat betekent dat deze uit meerdere blokken bestaat.

Als je op een later moment merkt dat het bereik te klein is, is het mogelijk om achteraf een betere accu in te bouwen. Overigens is de term voor accuvermogen kilowattuur (kWh). Hoe groter het aantal kilowattuur, hoe groter de opslagcapaciteit en dus het bereik. Als je twijfelt tussen twee of meer modellen, moet je eens kijken hoeveel de extra batterij per kilowattuur kost. Hier kunnen grote prijsverschillen optreden.

Bereik, een veelbesproken onderwerp

Het is moeilijk om advies te geven over het bereik dat je e-scooter zou moeten hebben. Als je je scooter alleen in de stad gebruikt voor korte afstanden, moet je rond kunnen komen met een actieradius van minder dan 100 kilometer. Als je daarentegen lange afstanden wilt afleggen, moet je kiezen voor een scooter met een bereik van meer dan 100 kilometer. In principe geldt het volgende: net als bij elektrische auto’s zal de echte actieradius altijd minder zijn dan de opgegeven actieradius. Maar zoals gezegd kan de accucapaciteit van sommige scooters later worden vergroot. Zelfs een bereik van 200 kilometer is al mogelijk.

Prijzen van 1000 tot 10.000 euro

Wil je een nieuwe e-scooter kopen? Dan moet je sowieso een bedrag van boven de 1000 euro investeren. Over het algemeen liggen de prijzen op een hoger niveau dan voor conventioneel aangedreven scooters. De prijzen lopen van iets meer dan 1000 euro tot ruim 10.000 euro. Een zekere mate van willekeur is soms terug te vinden in de prijsstelling.

Een voorbeeld is de Lipo e-scooter, die voor iets minder dan $ 1.000 rechtstreeks in China kan worden besteld bij de online retailer. Sommige Nederlandse handelaren bieden dezelfde scooter aan voor ongeveer 3.300 euro. 

Onderhoudskosten

Hoewel je bij de aanschaf van een e-scooter doorgaans meer moet investeren in vergelijking met zijn benzine-aangedreven tegenhanger, zijn de onderhoudskosten meestal lager. Als het om onderhoud en slijtage gaat, vergt de e-scooter minder inspanning, wat meestal ook resulteert in lagere kosten. De motoren, die doorgaans eenvoudiger van ontwerp zijn, zijn ook minder kwetsbaar en er is geen versnellingsbak of ketting. Ook zijn de energiekosten lager. De stroom voor 100 kilometer met de e-scooter kost vaak nog geen euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *