Uncategorized

De meest opvallende sessiemuzikanten van Cat Stevens

Cat Stevens was een zeer succesvolle folkrockzanger uit de late jaren zestig en zeventig die aan beide kanten van de Atlantische Oceaan veel succes en erkenning genoot.

Eind 1969 veranderde zijn opnameproductie merkbaar toen hij de productiediensten van voormalig Springfields-gitarist Mike Hurst opgaf en voormalig Yardbirds-bassist Paul Samwell Smith aannam. De laatste stond gunstiger tegenover de nieuwe folkrockrichting die Stevens op het punt stond in te slaan, en een nieuw platencontract met Chris Blackwells Island Records stelde Cat in staat om een ​​vruchtbare periode van schrijven en opnemen te beginnen.

Voordat deze nieuwe richting opkwam, hadden mensen als Peter Gabriel de fluit gespeeld op Mona Bone Jakon, terwijl Nicky Hopkins ook keyboards had gespeeld op hetzelfde album en, onder andere, had bijgedragen aan de elektrische piano in de revolutie van The Beatles. Samwell Smith speelde nu echter een belangrijke rol bij het vormgeven van Stevens’ nieuwe geluid en het introduceren van hem bij nieuwe sessiespelers die een belangrijke rol zouden spelen bij de creatie van zijn baanbrekende IJslandse albums.

Ongetwijfeld was de beste sessiemuzikant van Cat Stevens een gitarist genaamd Alun Davies, ook bekend in de muziekindustrie als Daydo (deze bijnaam is ook de titel van zijn eerste soloalbum, halverwege de jaren 70). Davies was een prominente exponent van het nieuwe genre van folkrock dat in die tijd opkwam, en zijn vingerachtige gitaar, compatibele achtergrondzang en algehele perfectionistische benadering gingen buitengewoon goed met Stevens, dus hij verscheen op alle op twee na van Stevens’. ‘Albums voor pensionering.

Stevens’ terugtrekking uit de muziekbusiness in 1979 bracht Davies op een bijzonder laag niveau, maar hun vriendschap was zo groot dat Davies terug aan zijn zijde stond en 27 jaar later een onschatbare bijdrage leverde toen Stevens terugkeerde als Yusuf. .

Andere opmerkelijke sessiemuzikanten die deelnamen aan de productie van Cat Stevens waren onder meer: ​​zangeres Linda Lewis, die in de jaren zeventig solohits had; Herbie Flowers, misschien het best bekend als de bassist van de rock/klassieke groep Sky (en voor zijn baslijn op Lou Reed’s Walk On The Wild Side); David Sanborn, een saxofonist van enige faam; Brenda Russell, die in de jaren 80 een solohit had met haar eigen nummer Piano In The Dark; Art Garfunkel, die zong op het Numbers-album; Chick Corea, de beroemde toetsenist die onlangs is overleden (2021), lid van The Mahavishnu Orchestra en zijn eigen project Return To Forever, dat schitterde op het album van Izitso, en tenslotte Elkie Brooks, die prominent zong op de hit Remember The Days. Het oude schoolplein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *