Uncategorized

Belangrijkste ontwerpoverwegingen voor 3D-printen

Een lijst met zaken waarmee u rekening moet houden bij het ontwerpen van een model voor 3D-printen, ongeacht de technologie waarmee u gaat printen.

Verschillende 3D-printprocessen hebben verschillende mogelijkheden en verschillende ontwerpbeperkingen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste ontwerpoverwegingen die van toepassing zijn op alle 3D-printprocessen.

Digitaal versus fysiek

Het belangrijkste om te onthouden bij het ontwerpen voor 3D-printen is het feit dat uw digitale ontwerp een fysiek object wordt. In de digitale ontwerpomgeving zijn er geen natuurkundige wetten, zoals zwaartekracht.

Alles kan in 3D op een digitaal canvas worden “getekend”, maar niet alles kan 3D laten printen .

Algemene ontwerpoverwegingen voor 3D-printen

overhangen

Alle 3D-printprocessen bouwen onderdelen laag voor laag op. Het materiaal kan niet in de lucht worden gedeponeerd, dus elke laag moet op een of ander onderstreept materiaal worden afgedrukt

Overhangen zijn delen van een model die gedeeltelijk worden ondersteund door de onderliggende laag of helemaal niet worden ondersteund. Er is een limiet aan de hoek die elke printer kan produceren zonder dat er ondersteuningsmateriaal nodig is. Voor FDM en SLA is deze hoek bijvoorbeeld ongeveer 45° graden.

Het is een goede gewoonte om uitsteeklengtes in een model te beperken, aangezien lagen die op de drager zijn afgedrukt, doorgaans een ruwere oppervlakteafwerking hebben.

wanddikte

Het tweede waar u rekening mee moet houden bij het ontwerpen van een onderdeel voor 3D-printen, is de dikte van de muur. Elk 3D-printproces kan precieze kenmerken produceren die tot op zekere hoogte dun zijn.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een ingenieur bent die zijn brood verdient met het ontwerpen van deltavliegers. Hij kwam met een geweldig nieuw ontwerp dat hij besloot om op kleinere schaal te 3D-printen om het uit te testen. Met 3D-modelleringsprogramma’s kunt u het vleugelcanvas modelleren, maar u zou problemen krijgen bij het 3D-printen, omdat de dikte extreem klein zou zijn.

Voeg als goede gewoonte altijd dikte toe aan uw modellen. Muren dikker dan 0,8 mm kunnen met alle processen met succes worden bedrukt.

Knikken

Wat vaak over het hoofd wordt gezien bij het ontwerpen van een 3D-model is het feit dat de materialen die worden gebruikt voor 3D-printen fysieke veranderingen ondergaan: ze worden gesmolten, gesinterd of gescand met een laser en gestold. Door verhitting en afkoeling van het materiaal kunnen onderdelen tijdens het printen kromtrekken.

Grote, vlakke oppervlakken kunnen bijzonder vatbaar zijn voor kromtrekken. Kromtrekken kan meestal worden voorkomen door de juiste machinekalibratie te gebruiken en door voldoende oppervlaktehechting tussen uw onderdeel en het printbed te hebben. Your Hub kan verder advies geven over ontwerptechnieken die kunnen worden gebruikt om de kans op kromtrekken te minimaliseren.

Detailniveau

Bij het maken van een 3D-model met ingewikkelde details, is het belangrijk om te overwegen wat de minimale functiegrootte is die elk 3D-afdrukproces kan produceren. Het minimale detailniveau is gerelateerd aan de mogelijkheden en mechanica van elk 3D-printproces en de geselecteerde laaghoogte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.